Danske Møbelklassikere - Designermøbler - Design møbler - Dansk møbeldesign
   
 

 

 

Vermund designermøbler

  Vermund Larsen - Møbeldesigner

(1909-1970)

 

Banebrydende møbeldesigner, fabrikant og opfinder

Vermund Larsen er den ukendte ophavsmand til mange af de opfindelser, vi som en naturlighed forbinder med den moderne stol. Vermund Larsen var eksempelvis den første i verden til at anvende gaspatroner til højdeindstilling af kontorstole og andre møbler.

 

"Den siddende stilling - og stole dertil"

Vermund Larsen var den første på europæisk grund, der producerede glasfiberstole – stole der bl.a. blev brugt på Promenaden foran Frascati, overfor Rådhuspladsen, hvor der blev etableret udendørs fortovsservering.

Den største opfindelse Vermund Larsen dog gjorde, var da han fattede interesse for siddestillinger. Dette skyldtes artiklen: "Den siddende Stilling – og Stole dertil" i Tidsskrift for Dansk Kunsthaandværk. Artiklen var skrevet af Dr. Med. Snorason fra Blegdamshospitalet (nu Rigshospitalet). Artiklen omhandlede ergonomi og det vigtige i at have en korrekt siddestilling. Dette gjorde, at Vermund Larsen begyndte at designe og producere stole med fokus på ergonomi.

Fra officersøn til møbelproducent

Vermund Larsen blev født d. 27. februar 1909 i Hellerup men flyttede til Aalborg som 14-årig, da hans far, Kaptajn S. K. Larsen, skulle gøre tjeneste ved garnisonen i Aalborg. Han blev student fra Aalborg katedralskole, og blev herefter handelsuddannet på M. Kragelunds Fabrikker, hvor han var ansat i en årrække indtil han skulle gøre militærtjeneste.

Som 26-årig var Vermund blevet overbevist om, at militæret ikke var stedet, hvor han skulle gøre karriere. Derefter ledte han med lys og lygte efter et nyt job. Chancen kom, da den unge løjtnant Larsen fik mulighed for at købe det nedlagte jernfirma P.C. Petersen, hvilket han gjorde i 1935. I begyndelsen gjorde Fabrikant Larsen det i vinduesstativer og mindre stålvarer, men efterhånden gik han over til stålmøbler.

I 1941 udtalte Vermund Larsen at udover fabrikation af stålmøbler, havde han nu også optaget fremstilling af træmøbler.

I 1948 begyndte Vermund at fokusere på møbler til virksomheder, bl.a. kontorstole. Det var også her, hvor inspirationen fra Dr. Med. Snorason tog fart.

VERMUND Designstole

VERMUND Designstole har som beskrevet sin oprindelse tilbage til 1935, hvor Vermund Larsen i en ung alder blev fabrikant af stålvarer, og derved definerede sit foretrukne stelmateriale. Men det var først i starten af 50'erne at udvikling og produktion af designmøblerne tog fæste, da han påbegyndte konstruktionen af den første stol af stålrør og glasfiber. Op igennem 50'erne og 60'erne lancerede han bl.a.:

  • Den første glasfiberstol på europæisk grund (1955)

  • No. 1100 – Stol i stål og glasfiber (1956)

  • VL135 ”Cosy” – Loungestol (1960)

  • No. 1309 – Bord (1964)

  • No. 1313 – Højdeindstilleligt bord (1965)

  • VL66 – Ergonomisk kontorstol (1966)

  • VL118 – Spisebordsstol (1964)

 

Stol nummer 1100 fra Vermund Larsen

No. 1100

 

Ihærdig møbeldesigner og afholdt arbejdsgiver

Vermund Larsen var en kreativ og driftig mand, der holdt meget af at skabe. Han var kendetegnet ved en utrolig ihærdig og kunne i perioder bruge dage og nætter i sit værksted.

 

Klassiske Vermund Larsen loungestole

Den klassiske VL 135 loungestol fra 1960

 

Vermund Larsen arbejdsomme karakter gav ham hurtigt tilstrækkelig medvind til at kunne arbejde kreativt med form og funktionalitet. Han værnede om sine folk og deres evner, da han var bevidst om, at det handler om at have de rette folk med sig når man bygger en virksomhed op. Vermund var i sin samtid kendt som en dygtig og hensynsfuld erhvervsleder, der skabte trygge rammer for sine medarbejdere: "Så længe en chef behandler sine medarbejdere godt, er det rart at være ham", var et af designerens ledelsesprincipper.

På trods af Vermunds alt for tidlige bortgang, d. 28. februar 1970 i Aalborg, lever hans møbelklassikere videre, og kan fortsat fortælle historien om en af dansk designs ukendte fædre.

 

 

Karsten Andersen
Google+