Danske Møbelklassikere - Designermøbler - Design møbler - Dansk møbeldesign
   
 

 

 

Poul Henningsen (PH) møbelklassikere

  Poul Henningsen

(1894-1967)

 

Poul Henningsen, kendt som PH, blev født i 1894, som søn af kvinderettighedsforkæmperen og forfatteren Agnes Henningsen og forfatteren Carl Ewald. Som led i den kulturradikale opdragelse ville PH først være kunstner, men fandt så interesse i arkitekturen, og påbegyndte arkitektstudiet i København i 1911 dog uden at fuldføre det. Den manglende uddannelse kom dog ikke til at påvirke hans senere karriere. Han blev en ihærdig samfundskritiker, en provokatør, som vægtede den seksuelle liberalisering, demokratiet ytringsfriheden og et socialt ansvar.

Poul Henningsen som lampe- og møbeldesigner

Derudover begik han sig også som forfatter og arkitekt, men det han er mest kendt for i dag er hans PH lamper. Hans interesse var for det elektriske, og gennem ti år prøvede han sig frem med teoretiske betragtninger om en smuk og effektiv belysning, der ikke blændede. I 1925 kom han frem til en model med tre skærme som kom med på verdensudstillingen, hvor den fik en guldmedalje og hele verdens anerkendelse. Ud fra denne første model udarbejdede PH en hel serie i samarbejde med producenten Louis Poulsen.

Senere designede han koglelampen til Langeliniepavillionen, og pendler-lampen, som i dag hænger på en lang række offentlige institutioner. Han designede også mere alternative Bauhaus inspirerede møbler, som var sværere at afsætte som en række stole for V.A. Høffding og et jazz flygel for klaverfabrikanten Andreas Christensen.

 

Under arbejdet på en mørklægningslampe til Tivoli i København blev Poul Henningsen nødt til at flygte til Sverige pga. en række kontroversielle tekster - bl.a. sangen "Man binder os på mund og hånd" sunget af Liva Weel – en slet skjult kritik af den tyske besættelsesmagt.

Senere kom han tilbage og fortsatte sit samarbejde med Tivoli og fortsatte utrætteligt livet igennem med at udvikle flere PH-lamper for Louis Poulsen.

 

 

 

Karsten Andersen