Danske Møbelklassikere - Designermøbler - Design møbler - Dansk møbeldesign
   
 

 

 

Kaare Klint designermøbler

  Kaare Klint

(1888-1954)

 

Kaare Klint - møbelarkitekt, teoretiker og underviser

Kaare Klint står i dag som en faderfigur for dansk møbeldesign, og har på mange måder også spillet en stor rolle hovedsageligt som teoretiker og underviser, men også gennem sine værker.

Som læremester havde han arkitekten Carl Petersen, men også hans far den berømte arkitekt P.V. Jensen-Klint, som startede byggeriet af Grundtvigkirken i Emdrup, et byggeri som Kaare Klint senere færdiggjorde.

Til at begynde med var det dog ikke arkitekturen, der trak, men derimod kunsten, og på den tid var der ikke langt fra begrebet kunst til design, og det blev da også møbeldesignet, der gjorde ham berømt.

Møbler tilpasset kroppens behov

Klint var tilhænger af en stram matematisk funktionalisme, og begyndte under 2. verdenskrig at studere de menneskelige proportioner for at skabe møbler, der var tilpassede kroppens behov. Det var en del af en spirende funktionalistisk tankegang om, at skønheden ligger i det strengt praktiske. Men Klint satte også en standard, der kom til at præge Norden pga. hans afstandstagen til den funktionalistiske genre Bauhaus, som her hjemme nedsættende blev kaldt "funkis". Klint mente ikke, at der var nogen idé i at starte helt fra bunden, men at det var vigtigt at bibeholde traditionerne, så langt de fleste af de møbler, han tegnede, tog udgangspunkt i allerede eksisterende elementer, blot uden de tidligere dikkedarer og med præg af hans forkærlighed for matematikken og hans proportionsstudier.

Kaare Klint som docent ved kunstakademiet

I 1924 blev han docent ved kunstakademiet og startede en helt ny linie med møbeldesign, som tog udgangspunkt i hans tanker og ideer. Disse nye tanker gav han videre til de studerende, hvor iblandt man finder så kendte skikkelser som Børge Mogensen, Hans J. Wegner og Ole Wanscher.

Kaare Klint og snedkerlavene

Kaare Klint var også blandt de første til at skabe et samarbejde mellem snedkerlavene og møbeldesignerne. Hans egen forbindelse var snedkerfirmaet Rud. Rasmussen, som den dag i dag producerer hans møbler. Samarbejdet har for hele designverdenen betydet, at langt de fleste af de danske klassikere er lavet i træ, og den fine forarbejdning og det dyre materialevalg har fjernet den idealistiske del af funktionalismen, som består i at sprede gode møbler ud til almindelige mennesker. Men denne del var ikke fremtrædende for Kaare Klint, som aldrig viste sig som den store folkelige idealist. Hans møbler var for borgerskabet.

 

 

 

Karsten Andersen